czwartek, 24 marca 2011

Wiosenna sałatka z paluszkami krabowymi i ogórkiem



Od dłuższego czasu w mojej kuchennej szafce zalegał makaron ryżowy.
Nie wiedząc co z nim zrobić poszperałam trochę w internecie i znalazłam w Kuchni pod świerkami przepis na sałatkę w roli głównej z ów makaronem :) Spoglądając na pogodę za oknem, stwierdziłam że będzie to idealna kompozycja smaków na piękny, wiosenny poranek :)
Luby był zachwycony! :)

 Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego,
  • 8- 9 paluszków krabowych,
  • 1/2 - 3/4 ogórka szklarniowego,
  • pęczek koperku,
  • majonez/ majonez + jogurt + czosnek/ majonez + śmietana,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Do mniejszego garnka wlać wodę, doprowadzić ją do wrzenia. Następnie zdjąć garnek z ognia i wrzucić do niego makaron ryżowy na około 5 minut. Po wyciągnięciu makaronu, należy go przelać zimną wodą i wystudzić. Paluszki krabowe pokroić w małe plasterki, ogórka w półplasterki (po pokrojeniu ogórka solę go- dla poprawy smaku i czekam aż puści sok, w celu jego odsączenia), koperek posiekać. Wszystkie składniki dodać do siebie i polać ulubionym sosem (nie za dużo, ponieważ sałatka będzie "za mokra!"), ewentualnie doprawić. W zależności od naszych kubków smakowych może to być sam majonez, sos czosnkowy lub majonez ze śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz