Delikatne, wręcz rozpływające się w ustach! :) Nie mogą się nie udać! :)
Z podanej ilości składników wychodzi porcja na około 3 - 4 osoby.
Przepis zaczerpnięty z blogu Kwestia Smaku.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1 i 1/4 szklanki maślanki naturalnej,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksować wszystkie podane składniki na gładką masę, która uzyska konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię, nie dodając tłuszczu, smażyć placuszki na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z syropem klonowym lub musem z truskawek, malin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz