niedziela, 24 lipca 2011

Jogurtowy koktajl z kawałkami melona i arbuza



Koktajl idealnie nadaje się do picia podczas upalnych dni! :) Jest smaczny a do tego ORZEŹWIAJĄCY! Szczególnie polecam go wielbicielom melona :)

Składniki:
  • około 200 ml jogurtu śródziemnomorskiego (może być również: jogurt typu greckiego lub bałkański),
  • 1 melon (żółty, podłużny),
  • ok. 500 g czerwonego arbuza,
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 gałka lodów waniliowym lub śmietankowych z bakaliami,
  • orzechy włoskie, rodzynki.

Sposób przygotowania:

Melon obrać ze skórki, oczyścić z pestek, wydrążyć miąższ. Tak samo należy postąpić z arbuzem. Do wysokiego naczynia wrzucić kawałki melona, arbuza, wlać jogurt, dodać cukier puder (nie za dużo, aby nie było za słodkie!). Następnie wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Koktajl należy schłodzić w lodówce przez około 1h. Po schłodzeniu przelewamy koktajl do szklanek, dodajemy po gałce dobrych lodów i posypujemy całość orzechami włoskimi i rodzynkami.

*Koktajl można podawać również bez lodów! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz