piątek, 29 lipca 2011

Kotleciki z kalarepy


 
Co dziś na obiad?
Kotleciki z kalarepy?
Z kalarepy? Ale jak to..?
A zobaczysz! :)

Nietypowe kotleciki z kalarepy okazały się idealnym rozwiązaniem na obiad w upalny dzień :) Nie zniechęcajcie się tą kombinacją! Warto spróbować! :)

Luby kotleciki zjadł jeszcze ciepłe, ja z powodu dłuugich odwiedzin sąsiadki posiliłam się trochę zimnym :) Mimo wszystko, przy najbliższej okazji znowu je zrobię! :)

Składniki: (na 2 kotleciki)
  • 4 plastry kalarepy (grubość ok. 1cm),
  • 2 plasterki sera salami lub śmietankowego (dość grube),
  • 1 jajko + odrobina mleka,
  • bułka tarta, mąka,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania:

W średnim garnku zagotować wodę wraz z solą. Do wrzątku włożyć plastry kalarepy i gotować  je około 7-10 minut. Gdy będą już miękkie (nie za miękkie, bo się rozpadną!) należy przelać je zimną wodą i ostudzić. Po ostudzeniu, kalarepę posolić i popieprzyć. Na kalarepie kładziemy plaster sera i przykrywamy go znowu kalarepą. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem, mące i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

  

1 komentarz:

  1. Jadłem takie w naprawdę dobrej restauracji, było pyszne. Moja modyfikacja: ser feta lub oscypek i grubo tłuczony pieprz

    OdpowiedzUsuń