Kurki w śmietanie to dla wielu osób (w sezonie! :)) chleb powszedni. Znalazłam prosty sposób (składnik!) na urozmaicenie tego dania (które- nie ukrywając, dzięki swojej prostocie jest tak pyszne! że nie potrzebuje dodatkowych "udziwnień"), który nada tej potrawie lekkiej pikanterii i wyrazistości. Mowa oczywiście o rukoli (rokietta siewna).
Rukola jest liściastym warzywem o aromatycznym zapachu i oryginalnym, lekko pikantnym smaku. Blaszki liściowe rukoli są bogatym źródłem witaminy C, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz olejków eterycznych. Dodaje werwy wielu sałatkom, komponuje się świetnie z serami (feta, parmezan, ser kozi, gorgonzola, rokpol, camembert, brie), orzechami , owocami cytrusowymi (bez skórek). Pasuje rewelacyjnie do szynki parmeńskiej i innych w jej typie, pieczonego mięsa kurczaka lub indyka, grillowanych warzyw.
Z makaronem, na pizzy, w risotto czy na kanapce jej dodatek jest mile widziany. Eksperymentować można bez ryzyka. I warto!
Z makaronem, na pizzy, w risotto czy na kanapce jej dodatek jest mile widziany. Eksperymentować można bez ryzyka. I warto!
Składniki:
- 1 szklanka kurek,
- 2 średnie cebule,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 18% lub 22% śmietana (około 150- 200 ml),
- porządna garść rukoli,
- pietruszka,
- masło, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie umyć, dokładnie oczyścić z piasku. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na niej pokrojone w kosteczkę cebule- którą po chwili należy lekko posolić, przeciśnięty lub drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie dorzucić kurki i smażyć przez kilka minut. Po ich podsmażeniu wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić grzyby, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec pospać natką pietruszki. Tak przygotowane kurki podaję z makaronem i garścią rukoli.
Link do sałatki, w której jedną z ról gra rukola! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz