środa, 10 sierpnia 2011

Kremowa zupa pomidorowa

 


To jeden z tych kremów pomidorowych, którego smak zapamiętam do końca życia! Zrobiłam go w sumie od niechcenia, bo coś na obiad trzeba było zrobić :) Przepis zaczerpnęłam z książki (z małymi zmianami), którą dostałam od mamy- "Kuchnia włoska", wydawnictwo Olesiejuk :) Krem należy podawać gorący, choć chłodniejszym również nie pogardzę! Przepis na stałe zagości w moim domowym menu :)

Składniki: (na 2- 3 porcje)
  • 50 g masła,
  • 700 g dojrzałych pomidorów, grubo pokrojonych,
  • 400- 500 ml wywaru warzywnego, podgrzanego,
  • 25 g bułki tartej (lub 50 g migdałów mielonych),
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki bazylii, pokrojonej w paski,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w garnku. dodać pomidory i gotować około 8- 10 minut, aż do pofałdowania skórki. Doprawić pieprzem i solą. Dodać wywar z warzyw (do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji; w zależności od tego ile soku puszczą pomidory). Następnie zmniejszyć płomień i gotować przez około 10- 15 minut. W tym czasie prażyć bułkę tartą (lub migdały) na rozgrzanej patelni, aż uzyska złotobrązowy kolor. Uważać, by nie stały się zbyt ciemne! Wywar pomidorowy zdjąć z kuchenki, zmiksować go blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli przeszkadzają nam pestki lub pomidory miały twardą skórkę, zupę należy przelać przez sito, by je odcedzić. Do garnka z zupą dodać śmietanę, bułkę tartą (lub migdały) i cukier. Całość podgrzać. Na krótko przed podaniem dodać bazylię.

Zupę podałam z brązowym ryżem :) Zamiast ryżu można użyć grzanek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz