To jeden z tych kremów pomidorowych, którego smak zapamiętam do końca życia! Zrobiłam go w sumie od niechcenia, bo coś na obiad trzeba było zrobić :) Przepis zaczerpnęłam z książki (z małymi zmianami), którą dostałam od mamy- "Kuchnia włoska", wydawnictwo Olesiejuk :) Krem należy podawać gorący, choć chłodniejszym również nie pogardzę! Przepis na stałe zagości w moim domowym menu :)
Składniki: (na 2- 3 porcje)
- 50 g masła,
- 700 g dojrzałych pomidorów, grubo pokrojonych,
- 400- 500 ml wywaru warzywnego, podgrzanego,
- 25 g bułki tartej (lub 50 g migdałów mielonych),
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki bazylii, pokrojonej w paski,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnku. dodać pomidory i gotować około 8- 10 minut, aż do pofałdowania skórki. Doprawić pieprzem i solą. Dodać wywar z warzyw (do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji; w zależności od tego ile soku puszczą pomidory). Następnie zmniejszyć płomień i gotować przez około 10- 15 minut. W tym czasie prażyć bułkę tartą (lub migdały) na rozgrzanej patelni, aż uzyska złotobrązowy kolor. Uważać, by nie stały się zbyt ciemne! Wywar pomidorowy zdjąć z kuchenki, zmiksować go blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli przeszkadzają nam pestki lub pomidory miały twardą skórkę, zupę należy przelać przez sito, by je odcedzić. Do garnka z zupą dodać śmietanę, bułkę tartą (lub migdały) i cukier. Całość podgrzać. Na krótko przed podaniem dodać bazylię.
Zupę podałam z brązowym ryżem :) Zamiast ryżu można użyć grzanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz