poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Zdrowy, domowy hamburger!




Nie znam osoby która nie lubiłaby fast food’ów! :) Fakt, jedzenie to do najzdrowszych nie należy, lecz w domu- równie bardzo szybko- można zrobić ich zdrową, a co najmniej zdrowszą wersję! :)

Do moich hamburgerów użyłam bułki z ziarnami i sama zmieliłam mięso na kotlety mielone. Takie rozwiązanie na pewno dostarczy naszemu organizmowi więcej zdrowych kalorii, wartości odżywczych niż hamburger z Mc' Donalda czy Burger Kinga.

Smak domowego hamburgera niczym nie odbiega od smaku hamburgera z typowej sieciówki. Przyznam nawet, że smakował nam o niebo lepiej, a do tego jest bardziej syty! 

Składniki:

  • 4 bułki z ziarnami,
  • ok. 350 g mięsa mielonego,
  • 4 większe plasterki sera żółtego,
  • 1 pomidor,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 średnie cebule,
  • garść rukoli,
  • sałata lodowa,
  • majonez, ketchup,
  • sól, pieprz, curry, pieprz cayenne, bazylia, oregano,
  • bazylia świeża, pietruszka,
  • masło lub oliwa/ olej.

Sposób przygotowania:

Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z przyprawami: solą, pieprzem, curry, pieprzem cayenne, bazylią, oregano, pietruszką. Formujemy kotlety- nie za duże; każdego kotlecika spłaszczamy dłonią. 


Drugą cebulę kroimy w plastry i lekko podsmażamy na patelni (ja ją lekko posoliłam). Pomidora i ogórki kroimy w plasterki.

Bułki przekrawamy wzdłuż i każdą cześć podgrzewamy na ruszcie opiekacza.


Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy kotlety przez około 2- 3 minuty na złoty kolor. Pod koniec smażenia kładziemy na nie po plasterku sera żółtego (ma się rozpuścić na nim). Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

 
Na dolnej części bułki układamy liść sałaty lodowej, smarujemy go majonezem i pikantnym ketchupem, następnie kładziemy podsmażone krążki cebuli, plaster pomidora, plastry ogórków kiszonych, kotlecika z serem żółtym, kilka liści rukoli, posypujemy listkami bazylii. Hamburgera przykrywamy górną częścią bułki.



2 komentarze:

  1. aż chce sie natychmiast je schrupać

    OdpowiedzUsuń
  2. Od jakiegoś czasu chodzi za mną hamburger, kebab.... niby nie zdrowe jedzenie... chyba skorzystam z przepisu i sama zrobie hamburgera, na pewno będzie dużo zdrowszy niż ten kupiony... Pozdrawiam, zostaję tu na dłużej ;)

    www.origami-pasja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń